2017. feb 07.

Alapszintű újraélesztés - FELNŐTT

írta: elsősegély
Alapszintű újraélesztés - FELNŐTT

A 2015-ös iránymutatások alapján

shutterstock_144247927.jpg

Hazánkban vezető halálokok a szív- és érrendszeri betegségek, az összhalálozás mintegy 54%-át teszik ki. Ezen halálokok egyike a hirtelen szívhalál, amely hátterében tulajdonképpen egy ingerületvezetési zavar áll (leggyakrabban), azon belül is az ún. kamrafibrilláció. Ennek során a szív remegésbe kezd, tehát nem áll le, azonban a remegés során pumpa funkcióját képtelen ellátni, tehát a keringés megáll. 

Ezen keringési zavar helyreállításának leghatékonyabb módja a defibrillátor alkalmazása, azonban a legtöbb esetben nem áll rendelkezésre azonnal újraélesztő készülék, így a keringést és a légzést pótolni kell. Ennek módját laikus újraélesztésnek nevezzük. Szinonim kifejezései és rövidítései: komplex újraélesztés, Basic Life Support (BLS), cardiopulmonáris resuscitation (CPR), resuscitatio, reanimáció.

Az újraélesztési protokoll a rendelkezésre álló statisztikai adatok, illetve az egészségügyi eszközfejlesztés tükrében általában 5 évenként frissül. Legutóbb 2015 októberében publikálta az Európai Újraélesztési Társaság (European Resuscitation Council - ERC).

 

A laikus újraélesztés lépései (Basic Life Support - BLS) az ERC 2015 irányelvei alapján

0. Biztonság

Győződjön meg a saját, a jelenlévők és a bajbajutott biztonságáról!

 

1. Szólítsa meg, és ezzel egy időben vállainál rázza meg a sérültet!

bls1.jpg

 

Ha a bajbajutott reagál, az általános betegvizsgálat szabályait kövesse! Ha a bajbajutott NEM reagál:

 

2. Vizsgálja a légzést!

Hajtsa hátra a bajbajutott fejét a hajas fejbőr találkozásánál és az állánál megfogva! Fülét tegye a sérült orra elé, így hallja a légzőmozgásokat, érzi arcán, illetve szemével figyelje a mellkas mozgását! Ezt a vizsgálatot hármas érzékelésnek hívjuk (érzem, látom, hallom). A vizsgálatot legalább 10 másodpercig végezze! Ha ez idő alatt nincs minimum két légzőmozgás és a segélykiáltásra nem jött oda senki, hívjon haladéktalanul mentőt!

bls2.jpg

Abban az esetben, ha fennáll a légúti akadály gyanúja (pl. a sérült az étteremben fekszik), keressen légúti akadályt!

 

3. Hívjon segítséget (112 vagy 104)!

Optimális esetben a helyszínen lévő másik segélynyújtóval hívasson vagy, ha nincs jelen másik segítő hívjon mentőt! Tájékoztassa a mentőket, hogy megkezdett újraélesztéshez kér mentőt, kérdezze meg, van-e a közelben félautomata defibrillátor.

 

Kiegészítés: az ERC 2015-ös ajánlása nagy hangsúlyt fektet a laikus elsősegélynyújtó és a mentésirányítás közötti együttműködésre. A mentésirányítónak fontos szerepe van a keringésmegállás korai felismerésében, a telefonos újraélesztés megkezdésében és a defibrillátor használatában.

 

4. Kezdje el a mellkas-kompressziót (lenyomást)!

Két kézfejét ujjainál kulcsolja át, alul lévő tenyerének párnás részét (kéztő) helyezze a mellkas középvonalába, a szegycsont (mellcsont) alsó harmadára kb. a férfi mellbimbókkal egy vonalba.

Ezt követően kezdje el a mellkas lenyomását. A lenyomások mélysége 5, legfeljebb 6 cm legyen (a mellkas keresztmetszetének egyharmadáig). A lenyomások üteme 100-120/perc legyen.

bls3.jpg

 

Egyszerre 30 lenyomást végezzen!

 

5. Végezzen két befújást!

Amennyiben tanulta, járatos, van gyakorlata végezzen két befújást. A bajba jutott fejét hajtsa hátra, orrát fogja be, majd egy normál légvételnyi (tehát nem erőltetett mennyiségű) levegőt fújjon a beteg szájába. A befújást követően arcát fordítsa a sérült mellkasa felé, nézze annak süllyedését, illetve vegyen friss levegőt, majd fújjon be még egyet.

bls4.jpg

Kiegészítés: az irányelv egyértelműen kiemeli, hogy a befújásos lélegeztetésnek jelentősége van, az nem hagyható el! Amennyiben a segélynyújtó tanulta azt szimulációs babán végezzen befújásokat is. A protokoll a szájból szájba történő lélegeztetést ajánlja, a szájból orrba történő befújás háttérbe szorult.

 

6. Folytassa az újraélesztést!

A 30:2 arányú kompresszió-befúvást addig végezze, míg nem érkeznek meg a mentők / a defibrillátor, nem rendeződik a sérült keringése, illetve nem fárad ki.

 

 

 

Szólj hozzá

újraélesztés